BÖLGELER VE ÇATIŞMALAR



 Heidelberg Uluslararası Çatışma Araştırmaları Enstitüsü, dünya genelindeki savaş ve krizleri ortaya koyduğu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Enstitü dünya genelinde 400'ün üzerinde kriz durumu olduğunu, bunların 226’sında şiddet kullanıldığının saptandığına dikkat çekti.
2016 Küresel Barış Endeksi dünyada şiddetin rekor seviyeye ulaştığını gözler önüne serdi. Terör örgütlerine hedef olan Fransa, Belçika ve Türkiye ise barış konusunda en büyük gerilemeyi yaşayan ülkeler arasında yer aldı.
Üst seviyedeki çatışmaların çoğunun Afrika’da Sahra’nın güneyindeki bölgelerde olduğu bilgisi verildi.

 AFRİKA
Afrika kıtasındaki 28 ülkede milis, gerilla, ayrılıkçı gruplar ve anarşik gruplarlardan oluşan 201 farklı yapı yıllardır birbiriyle savaş hâlinde… Orta Afrika Cumhuriyeti’nde genellikle Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında çatışmalar yaşanırken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti devlet güçleri ise isyancı gruplara karşı savaşıyor. Mısır ise Libya’da ise darbeler sonrası farklı gruplar arasında iç savaş sürüyor. Mali’de ordu ile isyancı gruplar arasında, Mozambik’te de Renamo isyancıları savaşıyor. Nijerya’da Boko Haram, Somali’de el-Şebab militanların yıllardır bitmeyen savaşı var. Sudan Darfur'da ise isyancı gruplar iç savaşı sürerken, Sudan’dan koparılıp Güney Sudan olarak ilan edilen yeni devlet çatışmalardan dolayı bir hayli yıpranmış durumda.

 ASYA

16 Asya ülkesinde 155 farklı grup arasında savaşlar yaşanıyor. Bu savaşların yoğun olarak yaşandığı yerlerden en dikkat çekeni ise Afganistan. Yaklaşık 40 yıldır savaşı yaşayan Rus savaşının ardından iç savaşa sürüklendi. 49 ülke Afganistan’da Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti olarak Taliban ve El Kaide’nin de aralarında olduğu 12 farklı yapıya yönelik operasyonlar yapıyor. Burma-Myanmar Arakanlılarla gündeme gelmiş olsa da 39 farklı grubun savaştığı bir ülke. Pakistan ve Filipinler ise yine iç çatışmalarla gündemde. Tayland ise Patanili Müslümanlara yönelik saldırıları ile dikkat çekiyor.
AVRUPA
Avrupa her ne kadar medeniyetin beşiği ve çatışmasızlığın merkezi gibi olsa da 9 ülkede 75 farklı grup arasında iç savaş ve çatışmalar yaşanıyor. Çeçenistan ve Dağıstan yıllarca Rusya’ya yönelik bağımsızlık savaşlarının ardından iç savaşlarla çalkalanıyor. Ukrayna’da ise bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin hükümete karşı saldırıları sürüyor.

ORTA DOĞU
Yüz yıllık savaşlarla gündeme gelen Orta Doğu belki de savaş denilince akla gelen ilk yerlerden biri. Şu anda Suriye ile gündemde olan ve üçüncü dünya savaşına kapı aralamasından endişe edilen Suriye’de 6 ülke fiilen 98 farklı gruba karşı rejimin yanında çarpışıyor. Orta Doğu’da Suriye dışında 7 ülke daha sıcak bölgeler arasında. Çarpışan grup sayısı ise 228. En yoğun ülkeler ise Irak, İsrail-Filistin ve Yemen 4 Türkiye ise PKK, HPG, TAK ve DHKP-C gibi aşırı sol terör örgütlerinin yıllardır süren saldırılarına karşı ordu ve polis ile mücadele ediyor.

AMERİKA KITASI
Amerika kıtasında 5 ülke savaşlarla çalkalanıyor. Ancak daha çok uyuşturucu kartelleri ile yaşanan savaşlarla gündemde. 25 farklı milis-gerilla, ayrılıkçı grubun müdahil olduğu savaş ve çatışmalarda Kolombiya ve Meksika ön plana çıkıyor. Kolombiya isyancı gruplarla merkezi hükümetin çatışmalarına sahne olurken, Meksika daha çok narcotraffik savaşlarının yaşandığı ülke olarak anılıyor.
Heidelberg Uluslararası Çatışma Araştırmaları Enstitüsü'ne bağlı araştırmacılar Meksika, Brezilya, El Salvador ve Kolombiya’daki uyuşturucu savaşlarının devam ettiğini, Kolombiya'da Farc gerillaları ile hükümet arasındaki anlaşmazlığın sona erdiğini, ancak ikinci büyük solcu gerilla örgütü olan ELN ile çatışmalarda artış olduğunu kaydettiler.

                     Küresel Barış Endeksi 2016'nın raporunu göre, dünyada sadece 10 ülkede çatışma ve kutuplaşma yaşanmıyor. Küresel Barış Endeksi'nin raporuna göre son 10 yıl içerisinde sadece bu ülkelerde çatışma ve kutuplaşma yaşanmadı.
• Botsvana
• Şili
• Kosta Rika
• Japonya
• Mairitus
• Panama
• Katar
• İsviçre
• Uruguay
• Vietnam 

ABD 2016’da Dünya Genelinde 26.000 Bomba Attı

WASHINGTON, 8 Ocak – Barack Obama’nın görevdeki son yılında ABD’nin yedi ülkede yaklaşık 26171 bombayı bıraktığı ve bu rakamın bir önceki yıla göre 3.027 daha fazla olduğu bildirildi. 
ABD merkezli İŞID terör örgütü aleyhindeki koalisyon kampanyasının bir parçası olarak bombaların çoğu Irak ve Suriye’ye atıldı. Merkezi Washington’da olan Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından hazırlanan bir rapora göre, her iki ülkeye de ABD askeriyesinden 12.000’den fazla bomba bırakıldı ve toplamda bu iki ülke bırakılmış bombaların yüzde 92’nin üzerinde bir paya sahip oldu.
Afganistan’da geçen yıla göre 1,337 patlayıcı daha bırakıldı ve 2015’e kıyasla neredeyse yüzde 50 artış oldu. 
Obama yönetiminin tüm birliklerini görevden ayrılmadan geri çekme planına rağmen Afganistan’da şu an halene 9.800 ABD askeri var. 
ABD bombardımanı, 496 bombaya maruz kalan Libya’da da arttı. Yemen’e 34’ü, Somali’de 14’ü, Pakistan’a üç tanesi atıldı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar