İstikbalimiz İçin Ne Yapabiliriz






Başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Mezopotamya’da İslam Ümmeti temelinde bu coğrafyalara karşı çok ciddi hizmet, ödev ve görevlerimiz olduğunu idrak etmiş olduğumuzu umuyorum.

Şu anda özellikle ilim adamlarına, devlet yöneticilerine, tecrübeli iç ve dış politikacılarımıza, idealist müteşebbislerimize, tüccar ve sanayicilerimize çok ilmi, çok köklü, çok iyi düşünülmüş, çok yönlü plan ve projeler üretmek ve uygulamak görevi düşüyor.
Biz ne istiyoruz veya ne istemeliyiz?

Biz Allah’ın rızasını istiyoruz; ezilenlerin ezilmekten kurtulmasını, sömürülenlerin sömürülerinin sona ermesini, dünyanın her yerinde zulmün ve zorbalığın kalkmasını, fakirlik ve sefaletin yenilmesini, huzur ve refahın yaygınlaşmasını, Mü’minlerin birleşmesini, herkesin kâinatı yaratan, kulları yaşatan, dünya ve ahiretin, ceza ve mükafat gününün sahibi ulu Allah’a inanıp kulluk etmesini, iki cihan saadetini kazanmasını temenni ediyoruz.

O halde bütün çalışmalarımızı bu ana fikre uygun istikamette yapmak zorundayız. Amacımız baş olmak, cihan fethetmek, gönlünce yaşayıp eğlenmek v.s. gibi düşüncelerden çok daha yüce, daha asil…

Belirttiğim amaçlarımıza ulaşmak, insanlığa hizmet etmek, herkese faydalı olmak, sevap kazanmak, yüce Allah’ın rızasını kazanmak için adım adım şu teorik ve pratik çalışmaların yapılmasını gerekli görüyor ve tavsiye ediyorum:

1. Her ülke ve yöredeki Müslüman aydınların oradaki İslami hareketin safhalarını müzakere ve tespit için birtakım kuruluşların çatısı altında bir araya gelmesi. [ stk, vakıf, dernek v.b.]

2. Din alimlerimizin, herkesin takdir ve teveccühüne mazhar olacak meşrep, mektep, cemaat, tarikat ve ekoller üstü çok genel hakikatleri belirleyerek eğitim ve davetlerini bunlara göre yapmaları, ihtilafları sona erdirme ve ittifakı sağlamak üzere çalışmaları gerekmektedir.

3. Müslüman halkın sağlam yetiştirilmesi için şuur kazandırma çalışmasına, ahlaki, ruhi, manevi, vicdani eğitime önem ve öncelik verilmelidir.

4. Gayrimüslim insanlara ve coğrafyalara İslam’ın tam anlamıyla tanıtılması, menfi ve yanlış propaganda ve tanıtımların engellenmesi, sevgi ve saygı sağlanıp gönüllerin İslam’a ısındırılması.

5. Müslümanların uyumlu, hızlı ve topluca kalkınması için bir Araştırma Enstitüsü kurulması.

6. Dünya üzerindeki Millet-i İbrahim’i sosyolojik olarak inceleyecek bir Enstitü (Araştırma Merkezi) nin kurulması.

7. İlme, ilmi araştırmaya ve geliştirmeye, teknolojiye önem verilmesi, yeniliklerin takibi, ilmi kurumların ve ilim adamları arasındaki irtibat, iş birliği ve yardımlaşmanın sağlanması.

8. Zulmü ve sömürüyü (emperyalizmi) sona erdirmek, saldırı ve katliamları durdurmak için müşterek bir savunma ordusu ve İslam toplumları Barış Gücü teşkil edilmesi.

9. Ümmet arasındaki ihtilafları sulh ile çözecek bir İslam Adalet Divanı kurulması.

10. Ülkeler arası faaliyet gösterecek ticari ve iktisadi şirketler kurulması, ülke imkanlarının kendi müesseselerimizle işletilmesi.

11. Müslüman ülkeler için müşterek bir “para birimi” konulması, yabancı para ve dövizlerle çalışmaktan süratle ve şiddetle kaçınılması, mali birikim ve finans güçlerinin yabancı şirketlerde değil, yerli müesseselerde değerlendirilmesi.

12. İslam ülkelerini birbirlerine tanıtacak, sevdirecek ve yakınlaştıracak kültür politikaları, sözlü, sesli, yazılı ve görüntülü yayınlar hazırlanması.

13. İslam ülkeleri arasında, Avrupa Birliği emsalinde birlikler oluşturulması için projeler hazırlanması.

14. Ortak alt yapı çalışmaları, ulaştırma ve haberleşme sistemleri ve ağların kurulması çalışmaları yaparak iletişimin arttırılması, insanların birbirleriyle etkileşimini kolaylaştırarak birliktelik oluşturulması ve kuvvetlendirilmesi.

15. Dil öğrenme faaliyetlerine önem verilmesi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar